De ce s-a " temut " lumea vestica vis-a-vis de Ucraina, pana la urma s-a intamplat. Ce nu se stie inca, este daca vor urma si alte zone calea Crimeei de alipire la Rusia.
Am remarcat o abordare foarte interesanta a unui fost prim-ministru al Moldovei, care a rasturnat "optiunile " politicienilor sau mass-mediei de la noi. Spunea acest domn, ca in 1991 cand URSS- ul gafaia sa-si dea obstescul sfarsit, Basarabia ( actuala Republica Moldova ) ar fi facut un referendum de revenire la Romania de care apartinuse istoric in vechea Moldova si recent in Regatul Romaniei, care ar fi trebuit sa fie atitudinea romaneasca fata de un teritoriu ce-i apartinuse ? Sa expecteze, sau cum ar fi fost firesc sa accepte la trupul tarii realipirea Moldovei ? Evident ca raspunsul ni l-a oferit Rusia ieri prin atitudinea fata de Crimeea.
Ce a parut interesant, este faptul ca Statele Unite prin vocea presedintelui Obama... a lipsit cu desavarsire, abia azi vicepresedintele Biden a avut o reactie oricum intarziata, dar in afara subiectului, domnia sa vorbind de apararea Balticelor etc, etc stiindu-se ca focarul este altundeva. Ok, probabil ca America, intradevar se sinizeaza, cum spuneam mai deunazi, neintervenind decat timid sau deloc, insa circumstantele exista, deoarece se afla fata in fata cu o armata pe care nu a invins-o nimeni ( definitiv ) in ultimele sute de ani . Bineinteles, mai putem lua in calcul, si nu ca teorii conspirative, diverse alte dezvaluiri din dosarul Snowden, care au dat suficiente batai de cap administratiei de la Washington, si cu certitudine nu s-au epuizat.
" Isteria " ce a aparut la nivelul politicienilor din blocul estic european, pare total nejustificata, cand oricine vede ca Rusia e satula de export ideologic cu sume astronomice, cum era odata, ea actualmente joaca exact in stil occidental, pragmatic... sa nu uitam cazul Kosovo... insa e convinsa ca America nu a lasat deoparte containment-ul ( ingradirea ) si atunci intelege bufoneriile vestului, cel mai elocvent fiind scutul antiracheta chipurile contra Iranului. Probabil ca la nivelul grupei de varsta a bebelusilor, cineva ar accepta aceasta explicatie, ilogica, deoarece exact studii occidentale spun ca Iranul datorita embargoului economic se afla intr-un recul evident din orice punct de vedere... asadar gluma cu rachetele nu prea tine.
Sunt convins ca multa lume ar ridica spranceana a nedumerire, acuzandu-ma de un partizanat rusesc. Insa daca am privi strict prin lumina rece a obiectivitatii, de ce India a acceptat referendumul iar China a spus pas sau a tacut ? Se incearca cu orice chip in a ne fi impus, in primul rand noua ( mie ) romanilor sa gandim si sa actionam ca si vestul. O mica intrebare am pentru Statele Unite ? se spune ca avem un parteneriat strategic romano- american. Atunci care sunt motivele ca un cetatean onest al Romaniei daca doreste sa calatoreasca in SUA, i se iau amprente ca unui infractor, nemaivorbind de injosirea cu acordarea sau nu a vizei ? Aceasta e o analiza grosiera a furcilor caudine la care e supus un cetatean roman. Prin analogie, in era sovietica a merge la Moscova era la fel de usor cum ar intra un om in propria-i camara, exclud shicanele lui Ceausescu, insa sovietici absolut de loc, nu aveau aceste abordari care nu pot fi numite altfel decat imperialiste. Bineinteles ca a ramas spaima tavalugului tancurilor armatei rosii a lui Stalin. Dar daca sunt atat de amnezici, acesti conducatori estici... cine facea liste de sfere de influenta la Moscova, doar pentru a mai salva ceva din imperiu, nemaivorbind de acceptul chiar si tacit la Yalta? Pai daca esti o mare putere arat-o fata de una similara nu cu pitici nesemnificativi.
Nu e necesara deschiderea unor rani ce abia se cicatrizeaza, insa a merge orbeste pe o linie care nu prea este in interes national, cel putin din punctul meu de vedere, pare o optiune de aservire fata de anumite scopuri oculte.
No comments:
Post a Comment