Sunday, March 16, 2014

ZIUA MAGHIARIMII

  Despre acest popor care nu este el insusi, pentru ca nu-si cunoaste, mai bine zis refuza sa-si cunoasca istoria, prima concluzie ce pot sa o trag este ca... este shiret :).
  Primordial este de stiut ca toate istoriile apusene sau nu, spun despre ei ca vin de undeva din zona Asiei Centrale. Mai mult, in constiinta nationala au pastrat numele Atilla ca pe  o icoana...cred ca tot al patru-lea ungur are acest nume. Astfel, cu aceste mici dar semnificative indicii, tre' sa-mi sustin si eu teza :). Daca acesti stimabili ce poarta numele " biciului lui Dumnezeu " cum i-a prezentat ingrozit Occidentul, vin din stepele Asiei, unde este trasatura specifica rasei, etniei sau poporului? luati-o cum doriti...ca e totuna. Raspunsul e ultra-banal, cum un chinez sadea nu poate invoca ca de o mie de ani l-ar chema Popescu, par example, asa nici ei nu au cum sa se revendice urmasii asiaticului Atilla cat timp trasaturile lor sunt pur caucaziene, neavand din fizionomia  "strabunilor " decat maxim cinci la suta din populatia actuala. Asta e un prim indiciu al sireteniei ( nerealizand ca de fapt e impotriva lor, in sensul ca ungurii de fapt, trist pentru ei, nu sunt taman unguri ). Spunea mai deunazi un preopinent, ca ei sunt pe pamantul natal. Ha, ha :) frumos siretlic, as vrea sa vad si eu un locuitor al planetei, ca nu are un pamant natal...preopinentul cred ca nu intelege sensul - natal - .Pai nenica, orice om nascut undeva, acolo e pamantul lui natal ( de bastina ). Deci nici aceasta teza, nu are argumente, deoarece tenta se simte, in sensul ca ar revendica o primordialitate in acel spatiu. Ok, chiar daca ar fi descalecat cei dintai ( cum fals cred ei si manipuleaza constiinte ) , siretenia din nou va pierde in fata evidentei istorice.
  O povestioara, cred ca va rezolva pentru totdeauna aceasta " problema " :). Despre gloria si maretia Imperiului Roman, chiar nu mai este nimic de spus, sunt arhicunoscute. Insa cine are urechi sa auda si minte ca sa priceapa, ar intelege urmatoarea evidenta. Intre numerosii sai imparati, unul si-a indreptat ochiul spre teritoriul numit Dacia. Cucerindu-l si ducandu-l atat cat a fost, sub obladuirea Romei, acest imparat a lasat in urma un argument EVIDENT. Caci ce poate fi mai evident, ca dintre toate popoarele de sorginte latina, doar in constiinta DOAR unei singure populatii, numele acelui imparat sa aiba " reverberatii " de-a lungul urmatoarelor milenii pana in zilele noastre. Caci pre cum in constiinta celor veniti din Asia, numele asiatic Atilla s-a perpetuat peste timp, asa si numele de Traian a facut  si face istorie doar in acest spatiu. Oare de ce stimati locuitori natali ? :) Raspunsul e pentru nivelul gradinitei... daca un nume inseamna ceva intr-o constiinta a unui popor la fel e si pentru altul. Asadar, trecerea lui Traian prin aceste locuri , a ramas in constiinta urmasilor DIRECTI ai celor ce locuiesc locurile lor natale, ai celor ce au fost contemporanii lui Traian.
Evident, ca as putea banui un mic slujbas al bisericii, ca nu ar intelege aceasta axioma :), dar el multe altele nu vrea sa inteleaga...( este vorba de conu Tokes :)  )

  O problema reala a maghiarimii actuale, este deviatia de la rigorile UE, pe care au decis de buna voie ca le vor respecta. BBC, spunea mai deunazi ca de la Bela Bartok si Zoltan Kodaly cel mai important muzician ce l-a dat Ungaria, este Andras Schiff. Iata ce declara somitatea maghiara, in decembrie 2013. " Din nefericire, in Ungaria, lucrurile nu arata prea bine, pentru a o spune elegant. Sunt un mare opozant al situatiei politice de acolo " pentru BBC. Tot Andras declara despre Horty " Nu a fost un om de stat, ci un criminal, responsabil pentru legile impotriva evreilor, pentru coordonarea deportarii a jumatate de milion de evrei in lagarele naziste ale mortii. A ridica un monument in memoria acestui om este abject " in contextul dezvelirii bustului lui Horty intr-o biserica calvina. Siretenia maghiara, din nou invoca, senin... este pe un teren privat, nu al statului maghiar :), asta ar merge sa le-o spuna eventual popoarelor din Papua ce inca daca vad un elicopter, cred ca tocmai i-a vizitat un zeu. Domnul Schiff, pre cum ziceam unul din cei mai mari pianisti ai lumii, trebuia sa sustina la Budapesta un concert aniversar, dar a preferat Londra. Oare de ce ? Iata si raspunsul..." Cat despre intrebarea dvs. de ce nu tin concertul in Ungaria, pot spune ca nici nu voi mai pune piciorul in Ungaria, nici macar ca persoana privata ". " Am fost amenintat ca, daca ma intorc in Ungaria, imi vor taia ambele maini. Nu vreau sa risc o agresiune fizica si mentala " . " Ei nu inteleg. Acesta este secolul 21 si aceasta este Europa. Ei  se intorc in timp, in cel mai intunecat Ev Mediu" .
  Asadar despre ce vorbim stimati europeni, ori ati ramas la stadiul de stepa asiatica ? Este vorba de o persoana de 60 de ani, cum ziceam somitate si mai mult ungur get-beget.

  Nu ar fi ultimul shiretlic dar prefer sa-l iau asa :), siretenia cu re-brand-uirea pozitiva a lui Horty, denota ca totusi reusesc sa impuna la nivelul UE, personaje cu trecut infam, privit fiind dintr-o perspectiva pur europeana. Faptul ca in zone private :) dezvelesc busturi chiar si a Ciciolinei ( parca e maghiara, nu ? ), nu ar impiedica Romania sa-si scrie istoria cum vrea pe viitor, neaplecand continuu capul spre dreapta sau stanga sau oriunde altundeva.

No comments: