Monday, March 3, 2014

CACEALMEAUA VESTULUI

  In zilele glorioase ale negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE, "stralucitii " negociatori comunitari promiteau orice acestei tari naive, mai putin ajutor economic. Creduli din fire si visandu-se cum vor zburda ei liber prin bunastarea vestica ( neintelegand ca NICIODATA nu vor beneficia sau vor avea acces la ea ) tinerii patriei ucraineene creduli nu realizau cacealmeaua ce se juca pe idealurile lor. Caci perfidul occident la fel ca antecesorul perfid Albion, ii era simplu sa promita, nimic mai mult, deoarece cand Ianukovici spunea ca economia si infrastructura ucraineana necesita peste o suta de miliarde de euro, perfidul a strambat din nas o data...la a doua strigare ianukoviceana cand a lasat stacheta la vreo 40 miliarde, perfidul iar a strambat din nas... si uite asa la final cand se multumea cu firimituri bashca colea cateva miliarde , perfidul a spus sec...mai vedem. Estimp perfidul juca mai departe pe Maidan, vanzand credulilor integrare la pret de o chiftea. Inocentii, la fel cum eram si noi restul esticilor in anii '90 euforizati de promisiunile desarte ale UE, NATO etc, o tineau sus si tare ca vor orientare spre vest.
  Nenea Obama si ceilalti lideri au jucat in continuare cacealmeaua, insa tigrul Putin stiind cu cine are de a face a pus la bataie gaze la preturi derizorii, bani, importuri de produse ucraineene fara taxe ( asta se cam uita in a se pomeni la televiziuni ), oricum ceva palpabil.
   Cum zglobii copilasi si nu numai se otzareau la autoritati, nedorind un macel, Ianukovici a facut un pas indarat. Ei acum cand gluma s-a ingrosat, cand rusul a anulat preturile favorabile, cand cerea achitarea unor datorii anterioare...stupoare, nici un lider comunitar, doar nea Obama a promis un miliard ( cu ala nu se achita nici macar datoria la Gazprom ), nu se inghesuie cu bani ci doar vorbe.
  Stiind ca totul era o cacealmea, omul de la Kremlin a pus punctul pe "i" si acum asteapta. Crimeea, mai nou bazinul Donetsk inteleg cacealmeaua si se organizeaza in directia oarecum fireasca, insa la urma urmei toata lumea se uita la copilul din casa, gandind ce-i lasa pentru viitor.
   Cam asa stau lucrurile pana la ora cand astern aceste randuri, insa...normal situatia poate sa ia o anume intorsatura.

  Ce mi se pare ciudat, este ca Ucraina a cerut Statelor Unite si Regatului Unit garantii de securitate, in caz de...
  Stau si ma intreb oare de ce...si tocmai lor...? Ce au promis oare, si Ucraina sta si asteapta...?

Oare cacealmeaua tocmai incepe sau tocmai a luat sfarsit ?...vom vedea

No comments: