Tuesday, March 25, 2014

ETERNA MINCIUNA CAPITALISTA

   Ce poate fi mai edificator cand stau sa ma gandesc ca in ultimii 25 de ani, toreadorii democratiei au mitraliat continuu orice a tinut sau a avut legatura cu perioada 1944-1989 adica regimul criminal cum se exprima Presedintele tarii in Parlament acum cativa ani. Doar tangential l-as intreba in ce perioada de timp si-a facut studiile si cand a avut prima incadrare in munca ? Daca au fost in alt timp, decat cel criminal, despre care vorbea, il felicit si-i acord un magna cum laude.
  Nu acesta este fagasul acestei misive, preambulul avea doar un mic rol...de intro, in subiectul abordat. Tocmai  am vazut un film, ce reprezenta debutul actoricesc...atentie ! a lui Liviu Ciulei, un film altminteri propagandistic, era perioada incropirii primelor cooperative de productie in mediul rural, asadar o productie 1951. Ce mi-a ramas si in acelasi timp mi-a atras atentia, este faptul ca aceasta productie vine din plina era stalinista, unchiul Joe cum il alintau americanii, trecand la cele vesnice abia peste doi ani. Ca si valoare cinematografica intr-o antiteza, ar fi o varianta a lui...sa zic Rambo rasturnat cu susul in jos :), cu toate ca nu e chiar cea mai buna comparatie. Insa ce mi-a produs aproape un soc, a fost faptul, ca propaganda acelor fluturi de noapte campioni ai democratiei care-i gasesti prin toata presa sau nenumarate edituri, nu au iesit la suprafata, cred ca nu s-au gandit ca o productie de genul ar putea sa-i demaste, in minciuna pe care o tot propaga, cu regimul criminal de trista amintire.
  Trec peste intriga filmului, si ma deplasez exact la partea ideologica, nevenindu-mi in continuare sa cred ca...acum repet, in plina era stalinista, intr-un film, comunismul era pus in discutie, ideea de colectiv agricol ( CAP ) asijderea, ce mai tura-vura, efectiv ca dialog de film personajele aveau libertatea de a exprima dubii, legat de noua oranduire, in gura chiaburilor puteai auzi vorbe ca vechiul regim se va intoarce ( o mica paranteza, dupa spusele campionilor la democratie Romania se afla sub ocupatie sovietica de 6 ani si suferea crunt din toate punctele de vedere cu atat mai mult artistic ) si atunci ce vorbim stimabililor de fioroasa dictatura, monstrul Stalin, cand intr-un film, exact propagandistic, malefica cenzura a partidului a dat unda verde unei productii unde chiar si retoric personajele puteau critica, ori arunca cu vorbe in monstrii cum ne sunt prezentati in aceasta stralucita democratie ce se intinde de la Frisco la Chisinau.
  Pai daca lucrurile ar sta asa, cum onerosii le prezinta oricand si oriunde, filmul trebuia sa fie o eterna glorificare a lui Stalin, a Uniunii Sovietice, nu sa arunce cu noroi in " cotropitor ". Evident, ideea filmului, era lupta ce o ducea Partidul pentru a realiza cooperativizarea, insa deloc chiar si in pasaje unde erau efectiv sedinte ideologice, nu am sesizat o tenta plina de patos sau fanatism ceva ce ar proslavi dincolo de o limita a decentei binefacerile URSS etc, etc.
   Daca privesc productiile americane de gen, adica cele propagandiste, personajele lor aproape ca ar putea fi privite ca semi-zei, luptand, deoarece la ei lupta de clasa era eminamente la razboi, mai putin ideologic... unul facea cat o suta pe campul de bataie.
   Pentru mine aceasta productie a fost suficient de edificatoare sa-mi de-a de gandit ca emisiuni cum ar fi de exemplu, " Rezistenta prin (sau in) cultura " de pe postul national sa nu fie decat un nou tip de propaganda in a blama un regim si cam atat, deoarece actualul regim are privilegiatii lui ( putini ) si marea masa a poporului pauperizata ( cei multi ).

No comments: