Wednesday, April 9, 2014

FALSA PROBLEMA A AUTONOMIEI

   Duminica au avut loc alegeri parlamentare in Ungaria, ceea ce mi-a dat imbold pentru un exercitiu de imaginatie. Faceti prinsoare cu mine ca daca s-ar organiza un referendum avand urmatoarele doua intrebari, maghiarii caucazieni ( asadar cu numele, mai putin ca origini ) din Transilvania ar raspunde pozitiv la cea de a doua intrebare? Pe foaia referendum-ista :) ar fi urmatoarele: 1. Doriti autonomia maghiara in Tinutul Secuiesc ? 2. Doriti alipirea Transilvaniei la Ungaria ? Cum spuneam, dupa opinia mea, raspunsul pozitiv la a doua intrebare l-ar surclasa pe cel de la prima. Cam in aceasta maniera inclin sa cred ca se pune problema acestei... chipurile autonomii, deoarece la nivel global am convingerea ca aceasta etnie dispune de cele mai multe drepturi. Imi starneste rasul, reamintindu-mi ca mai deunazi un brav exponent minoritar maghiar, imi spunea de nationalistii romani... uitand se pare ca nu s-a facut luna de cand trupele pedestre din pusta ungara incitau in inima Transilvaniei la orice numai la concordie nu... astia or fi fost pacifisti nu rabufnitori ai veacului trecut ce nu s-au eliberat de stafia Trianonului.
  Ce ma nedumireste in continuare, este cum reusesc ungurii sa treaca peste acuzele de antisemitism, cand spre exemplu acum mai bine de 20 de ani, Parlamentul maghiar l-a reabilitat pe  Miklos Horty, era pe 4 septembrie 1993, iar daca pe acilea prin Romania se pomeneste ceva de I. Antonescu sar ca arsi toti evrei ca suntem antisemiti ce negam Holocaustul. Sa avem pardon, daca pentru o aceeasi vina unul e reabilitat iar altul nu, inseamna ca ori avem conducatori de doi bani, ori Ungaria e tara unde s-a nascut Superman. Mergand pe firul discutiei, sunt suficiente persoane ce cunosc ca anul trecut intr-o localitate de pe granita romana spre vest, in spatiul privat :) al unei biserici maghiare a fost dezvelit un bust ori statuie cine mai stie, al viceguvernatorului maghiar, in timpul cand o buna parte a tarii fusese cedata prin forta Ungariei, Istvan Horty, nimeni altul decat fiul conducatorului fascist al Ungariei momentului. Nonsalant primarul minoritar spunea ca e un teren privat, deci nu era nevoie de autorizatie din partea autoritatilor, iar monumentul era o donatie din partea unei fundatii " Martirii si Eroii Horty Istvan ". Ce martir, ce erou ???... Istvan murind pe frontul rusesc, dar asta este aproape insignifiant. Ce as recomanda cu caldura acestor bravi pastratori ai memoriei, cu atat mai mult ca nu necesita aprobarea nimanui, sa continue filiatia si sa ridice in continuare o statuie si progeniturii lui I. Horty nimeni altul decat convertitul la islam Sharif Horty si astfel poate ce nu sunt capabili papii de un timp indelungat, sa reuseasca ei, adica un  " ecumenism " intre crestinism si islam. Am convingerea ca daca ar pune sub obladuirea unei biserici crestine un bust al unui musulman, un prim pas ar fi depasit si cine stie intr-un viitor nu foarte indepartat am reusi sa trecem peste problema ciocnirii civilizatiilor cum plastic se exprima S. Huntington intr-un best-seller de succes actual.
   Nu pot decat sa urez succes unei atitudini pro, in cazul ca cineva le-ar semnala distinsilor conlocuitori ai patriei, ideea ce mi-a venit, fara sa rostesc celebrul Evrika !
 

No comments: