Thursday, April 3, 2014

TARA UNDE SOARELE E MORT

    Despre Japonia, cunoscuta metaforic ca " Tara soarelui rasare ", s-a impamantenit un obicei global, in ultimii aproximativ 50 de ani, de a fi privita cu respect, cu admiratie pentru civilizatia ei, oamenii ducand eticheta si respectul dincolo de limita acceptata in occident, facand-o rigida in acceptiunea unora sau demn de a fi ridicata in slavi dupa altii. I se preamaresc si realizarile tehnologice, industriale etc, insa foarte putini planetari se apleaca spre partea ei nu doar " mai intunecata " ci eu cred ca de fapt caracteristica a unui popor si natiuni, de altimnteri sovin, nationalist... a se vedea numarul de imigranti ai Japoniei comparativ cu oricare alta tara dezvoltata. ( este ultra-infim )
   Preambulul a fost oarecum, dar nu intru totul necesar :), pentru a se incerca in a fi intuit in care anume directie duc fagasul celor ce vreau sa le semnalez. Cu toate ca de la sfarsitul ultimei conflagratii mondiale s-au scurs nenumarati ani, aceasta tara, inca nu a iesit din retorica razboiului, si am sa va explic anume cum. Dupa ce aceasta natiune ce in urma cu vreo 80 de ani avea veleitati expansioniste exacerbate, invadand China, s-a dedat unor atrocitati demne nu de barbarii epocilor intunecate, ci mai mult ducand manifestarile animalice pana la limita paroxismului. Nu stiu daca va puteti imagina ca niste fiinte ce-si spun oameni, sa ucida in masa  femei gravide incepand cu fetusii, ori sa ingroape de vii mii de oameni, totul culminand cu o baie de sange in care victimele din randul populatiei civile au fost de ordinul sutelor de mii doar la Nanjing, de exemplu. Ce nu se stie in contemporaneitate este faptul ca, trecand nenumarati ani de la finalul marii confruntari, nici un guvern ori institutie gen imparat etc, nu si-au cerut scuze Chinei, sa luam cazul german cand  cancelarul Willy Brandt in anii '70 statea in genunchi in fata mausoleului victimelor naziste la Varsovia in semn de penitenta. Repunctez din nou stima total nejustificata de care la nivel mondial se bucura acest popor totusi criminal, caci daca iert hotul ce saptamana trecuta era cu mana in buzunarul meu nescuzandu-se si inca o data recidiveaza, ne putem astepta ca militarismul fatis actual japonez ar putea sa se reactiveze. Marea farsa datorata aprecierii nejustificate a acestei natii, este faptul ca intr-o proportie covarsitoare cultura, civilizatia, scrierea si religia ( exclud shinto ) ei sunt de sorginte chineza, cu atat mai mult dovedind barbarismul japonez, deoarece doar invidia i-a putut declasa in asemenea hal, ducandu-i la nivelul neanderthalian.
   O alta pata intunecata ce desfinteaza aceasta natie este reprezentata de faptul ca desi cum spuneam au trecut anii cu carul, Japonia actualmente de jure se afla inca in razboi cu Rusia, neacceptand sa semneze un tratat de pace, pentru doua trei insule din nordul arhipelagului nipon.

   Iar ca o mica consolare pentru baietii de pe Enola Gay si decizia guvernului SUA de a testa cele doua arme nucleare... au facut un lucru bun, altminteri acesti disperati kamikaze ar fi incendiat planeta prin fanatismul lor.

5 comments:

Anonymous said...

Hey Ed ,despre cele bune nimic?

Rostiri Ed-Pantea said...

Cum ar fi ?

Anonymous said...

Nu gasesti nici o calitate japonezilor?

Rostiri Ed-Pantea said...

Cum sa nu; cred ca mi-ar lua o carte sa scriu despre... insa nu pardoneaza cele relatate; o concluzie finala toti au si rele si bune, doar ca in constientul maselor unele pot prevala in fata altora, acest caz al Japoniei ramane singular in sensul ca toti combatantii urgiei mondiale s-au conciliat, doar ei raman mai cu motz, revendicand cuceririle unora si pozand in trufie necerandu-si scuze altora: astfel ca cele rele raman mai evidente in ochi unor tari totusi importante... China si Rusia. Cat despre calitati Japonia ramane o prelungire a culturii sinice cum spune dealtfel si Arnold J. Toynbee in a sa monumentala lucrare " Studiu asupra istoriei ", asa ca nu prea au nimic original excluzand acel shinto pomenit.

Rostiri Ed-Pantea said...

am gasit finalmente o calitate, dar tine de vechea Japonie, ce nu mai are in comun cu actuala decat teritoriul si genetica populatiei. In shogunatul Tokugawa din epoca Edo, au alungat iezuitii catolici din tara, astfel ca Japonia nu a devenit un bastion catolic in Extremul Orient.