Wednesday, April 30, 2014

UN BANTUSTAN NUMIT ROMANIA

   Putini dintre dumneavoastra ati auzit de Nyasaland ori Zimbabwe, teritoriu si tara, ce odata constituiau Rhodesia, o colonie britanica in sudul Africii, reprezentanta de frunte prin al sau promotor Cecil Rhodes, a
bantustanizarii imperialiste tipic perfidului Albion.
  In Romania, mai zilele trecute a trebuit sa vina o televiziune din Rusia, pentru a ne da de inteles si in a ne face sa intelegem finalmente ca nu reprezentam altceva decat un bantustan al U.E. Numitii reporteri s-au perindat prin tara, ba pe la Braila, prin capitala intervievand un domn ministru, ce nonsalant vorbea despre sistemul corupt, in cartierul Ferentari prezentand cum reusim noi sa " integram"  tiganii, iar brailenii spuneau ca ar avea temeri sa exprime anumite realitati nationale, in fata camerei de luat vederi. Si uite asa, ne-a trebuit un sfert de secol sa realizam pe ce cai " mari " calarim, iar in al optulea an de cand dansam in concertul unional european, sa constatam cu stupoare, ca acele lucruri de care se ferea mass-media din vest in a le pune pe tapet, adica faptul ca ne-am transformat intr-o colonie virtuala ( occidentala ), sa ni le prezinte la rece o televiziune care nu a facut altceva decat sa releve adevarul gol-golut. Abia ce vazusem reportajul si spontan in mintea mea a rasarit ideea. Actualmente, doar discursul retoric din campaniile electorale ale unor partide populiste din vechea Europa, mai au tinta Romania si problemele sale, gen romii etc, altminteri Barosso de exemplu, exprima nu demult ca acceptarea noastra a fost de bun augur. Jocul este suficient de fals, deoarece o tara ca Romania, chiar si in conditia neapartenentei la U.E. avea suficiente resurse sa devina un stat autarhic, insa falsitatea transpare acolo unde vestul tace malc. Ei stiau ca economiile lor avide de noi piete, si lovite naprasnic de taifunul asiatic,erau de-a dreptul disperate sa puna mana pe noi ( si restul bantustanelor din zona ), deoarece constituiam cam ultima alternativa zonala pentru supraproductia lor, ce gafaie intr-una sub presiunea... made in China si nu numai.
  Si iacata-ne deveniti o Rhodesie in mijlocul Europei, iar noi cu ochii opaci, credeam ca totu-i bine si frumos, mai ales ca propaganda ofensiva lucra si subversiv si la nivel subliminal... insa au venit acesti rusi, ce au sters putin din opacitatea ce se lasa incet pe ochii poporului.

    Evenimentele din Ucraina, iau o turnura de la o zi la alta, incat subiectul, trece dincolo de sfera, intreruperii stirilor ( acel breaking news pe care cei trecuti de 55 ani, habar nu au ce inseamna ) si devine parte a cotidianului, cam cum erau stirile de pe front, probabil... odata. Ce nu-mi iese din cap,  este cum de reusim sa fim ori naivii naivilor, ori clasa noastra politica este total antinationala, chiar si cand problemele nu mai vin din interior, unde se devoreaza intre ei pentru " cascavalul " european, ci tin de politica externa, unde in teorie cel putin interesele ar trebui sa fie convergente. Altminteri, cum putem sa fim atat de virulenti ( clasa politica ) si sa cerem " o Ucraina puternica, suverana si indivizibila " ? oare chiar au uitat " agresiunea  " de pe Bratul Chilia cand au aruncat balizele din canalul navigabil din apele teritoriale romanesti, iar ca membrii deplini ai N.A.T.O. nimeni (dintre aliati ) nu a schitat un gest. Sa nu uitam sicanele cu Insula Serpilor si platoul continental maritim aferent de-am ajuns si pe la Tribunalul International cu ei, ori tratatul mizerabil al tandemului Constantinescu- Severin, in care de jure am renuntat nu doar la teritorii neaose romanesti, dar nici macar parti ale acordului cadru pentru drepturile minoritatii romanesti nu sunt respectate, drept dovada un lider( ce a cerut a nu-i fi divulgat numele ) important al romanilor din Cernauti spunea : " Domnule, noi am scapat de dracu si am dat peste tata-sau. Rusii ne-au lasat cateva scoli romanesti. Ucrainenii vor sa le inchida pe toate si fac tot felul de presiuni prin sate pentru ucrainizarea bisericilor ". De ce clasa politica de la noi, nu ia pulsul realitatilor de la fata locului, intre romanii ce traiesc acolo pentru a observa cu stupoare ca grosso- modo au votat cu Partidul Regiunilor condus de V. Ianukovici ?
   In felul acesta, probabil ca multe vanturi din Siberia vor trebui sa mai bata, pana va rasuna un clopot romanesc, la mormantul lui Aron Pumnul, profesorul Luceafarului, ce-si doarme somnul pe pamant strabun dar in tara straina.


  Spunea Vladimir Putin la summit-ul NATO de la Bucuresti, acum vreo 6 ani daca memoria nu ma inseala :), tocmai lui George W. Bush, ca Ucraina e un stat artificial, creat din teritorii romanesti, poloneze si rusesti.


   am folosit cuvantul bantustan, in forma lui metaforica.

No comments: