Saturday, April 26, 2014

UN " NU " HOTARAT, EUROPARLAMENTARELOR

   Mi-am adus aminte de aceasta sintagma specific perioadei comuniste, mai explicit undeva pe la 1985, cand regimul Ceausescu pe buna dreptate, atunci nu prea stiam noi de rachetele Pershing din Germania Federala, cerea un " nu " hotarat inarmarilor nucleare.
   Intrand intr-un alt regim si alta era, ne-am trezit ca actualmente avem un Parlament suprastatal, la Strasbourg, iar peste o luna cu mic cu mare, poporul elector este asteptat la urne, sa ne votam cei aproximativ 30 si... de europarlamentari, daca nu ma insel cumva cu cifra, sa delegam atributii nationale acestei structuri suprastatale, in care fiecare ales, cu diurne si alte beneficii sare peste suma de zece mii euro net, ca sa ne reprezinte cat mai bine ( o gluma buna ) si sa aduca beneficii directe tarii si politicilor ei. Bineinteles ca toata aceasta organigrama cu aproximativ 750 de membri poate putin mai mult, reprezinta o babiloniada lingvistica, iar politic un troc de tip medieval, in care fiecare cere pentru el ( tara lui ) si obtine dupa cum o vrea Pronia Divina. A, era sa uit, jocurile se fac de multe ori in detrimentul natiunii pe care o reprezinta descalecatul, cat mai mult pe criterii doctrinare, de apartenenta la un grup parlamentar sau independent in anumite cazuri de exceptie. Daca privesc strict la ultima legislatura a acestui parlament, nu simt la nivelul omului de rand, o imbunatatire substantiala a nivelului de trai, deoarece neofitul nu prea intelege dedesubturile politicianiste, implementari de programe structurale etc, etc chestiuni ce-l baga mai mult in ceata decat ca l-ar lamuri. Astfel ca daca se duce, asa cam ca orbu-n Braila, probabil ca dupa cum i-a zis popa sau sefu de post, asa va pune stampila, deoarece el tot nedumerit se va intoarce in batatura, pentru ce si pe cine a votat. Aaa, daca privim din perspectiva Severin ( europarlamentar ) ori altii Ungureanu, Valean, Sarbu, Cretu etc ei stiu concret ce le aduce noul mandat... bani pe urmatorii patru ani de a trai la o distanta astronomica de randasul roman, sa mai mearga prin Tanganyka sau Patagonia, ori un nou rand de masini la scara, chestii pentru obrazul subtire...
  Si uite asa, mai avem o luna in care alesii neamului se vor perinda prin tara, cu promisiuni care mai de care, iar alegatorul total bulibashit de aceste oferte, la final va vota tot prin prisma popii ori a sefului de post. Astea normal, tin de mediul rural in primul rand, insa probabil ca acolo se fac jocurile. Cert este ca analizand ofertele partidelor, total nerealiste cat propagandistice, poporeanul daca va merge la urne va vota in " gol " deoarece unu la mana, pe oricine voteaza situatia lui concreta nu se imbunatateste, eventual regreseaza, iar in subsidiar nu cunoaste nici doctrinele nici vorbele strict tehnice tip Stolojan de exemplu.
  In acest caz, " stravechea " zicala un " nu " hotarat.. mi-a venit involuntar in minte, la momentul inceperii acestei campanii electorale, asa ca privite fiind lucrurile dintr-o perspectiva personala, nu pot decat sa indemn poporul, ori in a boicota total acest simulacru, ori in a spune raspicat in orice directie un " nu " hotarat europarlamentarelor.

No comments: