Tuesday, April 15, 2014

LUCRURI CARE SE LEAGA

   Scriam in unele din editorialele mai recente despre diverse lucruri, situatii care aparent si cu atat mai mult in mintea mea, in acele momente nu pareau sa se adune. Vorbeam de falsa autonomie maghiara, de ideea revizuiri unor aliati, sau cine ar putea garanta mai bine (Romaniei ) securitate la anumite situatii de potential conflict in zona, punctam si aspectul catolicismului si uitand sa specific ca noi ca ortodocsi majoritari in contextul in care Huntington intr-un posibil conflict civilizational ne excludea din lumea occidentala, la modul evident fatis, astfel ca " teza " pe care o inoculam sub diverse fatete pare sa prinda contur.
   In orasul Austin din Texas exista o Agentie americana pe nume Stratfor, ce prin analizele sale globale de geopolitica, inoculeaza direct sau indirect, chiar si factorilor de decizie din Washington D.C., anumite tendinte despre cum merg sau ar trebui sa mearga lucrurile. Un saptamanal american numeste Stratfor "C.I.A. din umbra " ceea ce spune multe, insa acest think-thank discuta suficient si despre Romania si la un mod nu tocmai prietenos ca sa nu spun ireverentios. Aparte ca fondatorul si patronul agentiei este nascut la Budapesta, pe nume George Friedman, analistul sef Robert Kaplan ce are relatii la nivel inalt in capitala americana, in ideile ce le vehiculeaza strict legat de Romania reliefeaza idei atat iredentiste cat si altele ce merg mana in mana cu cele ale lui Huntington. Intr-o analiza recenta, alaturand o harta similara celei ce rupea o parte semnificativa din trupul tarii, in fatidicul 1940, acesti formatori de opinii spuneau " Budapesta foloseste etnicii maghiari ca o parghie pentru extinderea influentei sale in strainatate " coroborat cu retrogradarea Romaniei " ei raman ceea ce au fost in anii 1990, respectiv o zona a subdezvoltarii si conflictelor etnice ". Pe larg acest domn Robert D. Kaplan vorbeste de mai multe Europe, foste imperii, Balcanii ( unde suntem plasati consecvent ) sunt o zona de litigiu intre Europa, Turcia si Rusia, Grupul Visegrad ( Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia ) ce ar trebui sa " educe " acesti Balcani etc,etc. Astfel acest discurs de o recurenta obsesiva, aduce aminte de timpurile sferelor de influenta, a unei Europe divizate, nu degeaba un articol aparut sub egida Stratfor sugestiv se numeste Noua harta a Europei. Preponderent Ungaria, aparte ca revine cel mai des in discursul analizelor, beneficiaza de o atitudine pro fatisa prin expresii gen " oaia care conduce turma " sau V.Orban " este un foarte bun analist geopolitic, un personaj politic mult mai complex si riguros decat ar parea la prima vedere ". Este bine cunoscuta atitudinea Budapestei pentru tot ce tine de protectia minoritatilor, drepturi colective etnicilor minoritari, autonomii culturale, Europa regiunilor etc iar afirmatiile lui Orban "sentimentul national este aur! slujirea natiunii, sacrificiul pentru ceea ce este mai presus de tine sunt aur " ii fac pe cei de la Stratfor sa afirme " experimentul Ungariei este doar primul de acest fel, iar, daca va avea succes, ar putea fi un model de urmat pentru alti lideri central-europeni " (sesizati nu si balcanici ) uitand ca la Bruxelles politica maghiara starneste ingrijorari. Toate acestea sunt doar punctari dintr-un mai larg spectru ce-l numea de exemplu pe Orban " nu e nici dictator ca Ceausescu, nici democrat-liberal ca Havel " ( deci la mijloc ).
  Sa ma rentorc la titlul de unde am pornit ideea ca lucrurile se leaga. Intr-o poveste cu talc politic, dadeam de inteles ca America ofera garantii de securitate in dreapta-stanga oriunde, dar intr-un mod evaziv, strict legat de interesul de moment. Spuneam ca un vecin cu care coabitezi de un mileniu bun-rau, il stii si te stie, imparti cu el si aceeasi credinta, insa are si potenta si tot el ti-a fost aproape la redesenarea hartii rupte in '40 conturand-o in '47( evident ca problema basarabeana ramanea ). Falanga catolico-reformata ( deoarece si reformatii sunt o schisma cu schelet catolic ) lucreaza exact pe tiparul ciocnirii civilizatiilor, opunand in continuare exact prin ideile celor de la Stratfor, lumea ortodoxa-bizantina celei mai sus pomenite. Asa ca degeaba am visat axa Washington-Londra-Bucuresti, nu doar ca nu suntem doriti, ci mai mult retrogradati exact in spatiul geografic si religios de care nu vrem sa tinem cont ( ortodocsi din Balcani ). Ce e periculos, pentru Romania, degeaba bate la o poarta mereu inchisa sau deschisa in momente de interes de moment, cand acelasi Stratfor mai lasa sa se inteleaga... asa ocultat... ca Budapesta a reusit sa intre si in gratiile Moscovei, si atunci ce te faci neamule ? ca unu doar se face ca te vrea iar cel la care trebuia, prin prisma vecinatatii si a legaturi civilizationale cum o numea acest american Huntington, sa ai acces il pierzi jucand o carte ce pare nu atat pierzatoare cat " nerealista " deoarece mai voalat sau explicit ti se spune in ce banca sa te pui. Citind un articol mai amplu deunazi, mi-am adus aminte de aparenta disparitate intre ce scrisesem neintentionand sa leg lucrurile si faptul ca ele parca tind sa se lege prin acest lipici care le-a coagulat, in speta Stratford. Bineinteles ca multi vor privi cu resentiment o apropiere de Rusia, insa istoria si geografia ne harazesc un spatiu si o religie comuna, dar ce este mai relevant de fapt, insistenta pornind de la Huntington si ajungand la Stratfor ca nu ne integram in spatiul potrivit. Si atunci ce? Sa ne tot milogim sau sa cersim ca am fi apartinatori ai Europei central-apusene ? care si prin vocea din urma cu aproape un secol a lui Toynbee in a sa exegeza nu avea deloc cuvinte magulitoare ( de fapt aproape ca lipseau cu desavarsire ) despre noi, ba mai mult pentru el Iancu de Hunedoara si Matei Corvin erau unguri.
  Cred ca a sosit vremea sa privim la rece, cine ne sunt vecinii, cine potentialii prieteni ( aliati ) unde ne situam pe harta lumii, sa invatam din trecut de ce ni s-a intamplat ce s-a intamplat, cat de imperialiste au ramas fostele imperii  care azi spun una, maine fac alta ( un exemplu edificator: dupa un lung razboi cu Vietnamul, actualmente S.U.A. fac exercitii militare comune cu ei , contra cui oare ? :)   ) si mai mult sa intuim care este trendul global. Ce ati spune daca intr-o zi China, Rusia si India se aliaza intr-o formula tip N.A.T.O.-U.E. , din interese de real-politik, unde ar fi cea mai buna orientare a Romaniei viitoare?

Inainte de a se sinucide ( 3 aprilie 1941 ), fostul prim-ministru al Ungariei Pal Teleki ii scria lui Horty urmatoarele, recunoscand de facto politica maghiara contra minoritarilor din fosta monarhie dualista : " Suntem o tara de lasi si sperjuri. Niciun cuvant in legatura cu atrocitatile comise impotriva maghiarilor din tarile vecine nu este adevarat. Ne-am aliat cu raufacatorii si ne-am pierdut cinstea nationala. Suntem cea mai detestata natiune si vom deveni profanatori de cadavre. Sunt vinovat ca nu v-am oprit ".

No comments: