Friday, April 11, 2014

STATUL ESUAT ( 2 )

    Ceea ce demult asteptam, azi mi-a adus confirmarea. In urma unui sondaj de opinie un procentaj ce depasea media, a spus-o aproape raspicat ca are nostalgia vechiului regim. Eu vin si spun, nu este o nostalgie, nostalgii avem dupa o vara la Mamaia sau prima noapte in parc cu vreo colega de liceu etc, cat o desteptare realista a unor paturi tot mai largi ale populatiei. Nu m-as fi gandit inainte de '89 ca acest lucru va putea fi posibil, dar uite ca se poate, si mai mult, cei ce au prins vremurile de aur ale Romaniei anii '60- '70 pot sa o confirme. Peste toate nu e neaparat necesar sa fi fost contemporanul acelor ani, mi-a fost suficient sa vad diverse filmari documentare ale epocii sa-mi arate deslusit fara parti pris-uri ce era si cum arata Romania in epoca.
   E firesc ca lumea sa se destepte, deoarece nu tot poporeanul e chiar dobitoc, cum incearca televiziunile sa inoculeze, ca toti acesti nostalgici au studii medii sau mai jos, altii sunt la varstele senectutii ori cine mai stie ce scuze de rigoare. Fiind adolescent in ultimii ani ai vechiului regim, bineinteles ca am cazut si eu prada propagandei capitaliste, ramanand de-a dreptul fermecat sa beau un Coca- Cola, sa am Levi's, sa fumez Marlboro, sa rontai un Wrigley's si tot felul de alte stupizenii ce afara nimeni nu dadea doi bani pe ele, insa propaganda lucra, si lucra bine, deoarece filmele cu C. Norris ori seria Rambo isterizau cohortele adolescentine ale patriei. Venind si regimul capitalist, ani buni eram ca si cei de la Woodstock intr-un fel de eterna summer of love, dar in acest timp cei ce au stiut, au trecut prin economia nationala ca un tsunami, nelasand omului de rand... eventual aerul ce-l mai respira la liber. Pai daca se cere sa se impozeze si bacsisul ospatarilor !!! Da, da, nu e o gluma, tocmai am vazut stirea la tv, cica se va discuta o decizie de genul.
  Fireste ca tot televiziunile arata partile intunecate, adica cele de final ale regimului, cu eternele cozi pentru tot felul, fuga dupa un autobus arhiplin etc, dar nu spun nici o vorbulita de exemplu ca acea generatie macar se " sacrifica " pentru ceva maret. De ce nu ne spun aceleasi televiziuni, ca de exemplu undeva prin '84 New York Times puncta o chestiune aproape neverosimila, in speta Romania tocmai platise 1,5 miliarde dolari in doar sase luni in contul unei datorii. Asadar daca in anii aceia s-au facut sacrificii imense, cu acei bani s-au construit cel putin un milion de locuinte, cateva sute de fabrici, metrou, platforme petroliere maritime etc bineinteles la nivelul intregii tari, insa era ceva palpabil, pe cand actualele guvernari reprezentand intreg spectrul politic al tarii, se imprumuta smiorcaind.... dar banii sunt pentru salarii si pensii. Diferenta este colosala, exact cum am compara un carabus de mai cu un falnic vultur in zboru-i maiestuos.
   Nu trece o zi sa nu vezi reprezentanti ai scenei politice ori functionari ai statului trecand portile diverselor organe de cercetare, de parca toti urmasii lui Robin Hood s-ar fi aciuit la noi. Macar bietul brigand lua de la avuti si fericea gloata emaciata, insa acest fenomen nu poate insemna decat ca suntem cum spuneam mai deunazi la o aruncatura de bat distanta de acele state atat de detestate de comunitatea internationala... eshuatele.
  Bineinteles se va argumenta ca mai de pret decat libertatea, in orice forme ale ei, nu poate fi nimic si atunci pentru ce sa privim spre regimul opresiv anterior. Indubitabil ca o libertate reala e un lucru frumos, dar sa nu devina o utopie, deoarece si Republica lui Platon a fost tot o utopie. Ce pot sa spun este ca poporul este colosal de liber sa vada chiar la liber :) cum este furat la vedere ( pe fatza ), altfel nu vad cum se pot justifica averi colosale, bolizi, vile si conturi demne de Beverlly Hills cand venitul mediu pe cap de locuitor este sub 300 de euro. Ei, si atunci ce sa faca poporeanul cu libertatea, cand cei mai multi care lucreaza ca simpli muncitori nu-si permit nici macar un concediu cu cortul pe malul raului ce trece prin localitatea de bastina.

2 comments:

Anonymous said...

Vezi tu...si toate abuzurile politicienilor se au loc sub sub ochii fără reactie a poporului roman !

Rostiri Ed-Pantea said...

Poate ca ajungand cutitul la os vor reactiona, spunea cineva acum aproximativ o suta de ani; cu cat e mai rau, cu atat e mai bine... din punctul de vedere al partidului sau. Deci renasterea acelui partid ar putea misca lucrurile...